Klageren, HTS BeSafe AS, utvikler, produserer og distribuerer bilbarnestoler under merkenavnet BeSafe i Norge.

Innklagede, Stera Produkter AS, importerer og distribuerer bilbarnestoler under merkenavnet Akta Graco i Norge.

Stera Produkter AS har i forbindelse med markedsføringen av bilbarnestolen Akta Graco knyttet betegnelsen «XTP ExTreme Protection» til produktet. I markedsføringen er Akta Graco beskrevet som «... den første som klarer markedets strengeste sikkerhetskrav». Videre heter det at «vår nye XTP stol – den første som klarer markedets strengeste sikkerhetskrav». I annonsene heter det også at «XTP betyr at bilbarnestolen er testet opp mot markedets strengeste sikkerhetskrav (ICRT og EuroNCAP)».

HTS BeSafe AS tilskrev Stera Produkter AS og ba selskapet stanse videre bruk av de aktuelle uttrykk og påstander i markedsføringen. Anmodningen ble ikke etterkommet, og HTS BeSafe AS har brakt saken inn for Næringslivets Konkurranseutvalg.

Klager, HTS BeSafe AS, har i det vesentlige gjort gjeldende:

Beskrivelsen av Akta Graco i markedsføringen av produktet er uriktige og villedende, og derfor i strid med markedsføringsloven § 1, § 2 og § 3.

Produktbetegnelsen «XTP ExTreme Protection» skaper inntrykk av at den aktuelle bilbarnestolen gir en beskyttelse ut over det som er vanlig for slike produkter. Forbrukerne ledes da til å tro at den aktuelle stolen er bedre enn andre tilsvarende bilbarnestoler på markedet. HTS BeSafe AS er ikke kjent med at det foreligger tester eller undersøkelser som kan bekrefte dette.

Påstanden om at Akta Graco er «... den første som klarer markedets strengeste sikkerhetskrav», lest i sammenheng med påstanden om at «XTP betyr at bilbarnestolen er testet opp mot markedets strengeste sikkerhetskrav (ICRT og EuroNCAP)», innbærer at de strengeste sikkerhetskravene er definert av ICRT og EuroNCAP, og at den aktuelle bilbarnestolen er den første som klarer disse kravene.

Disse påstandene er feil fordi ICRT og EuroNCAP representerer ikke de strengeste sikkerhetskravene for denne type produkter. Det er for øvrig umulig å definere enkelte tester eller undersøkelser av bilbarnestoler som «markedets strengeste». EuroNCAP foretar heller ingen egne tester av bilbarnestoler. Når det gjelder ICRT, har ikke denne organisasjonen oppstilt spesielle krav til bilbarnestoler. ICRT foretar imidlertid en vurdering av bilbarnestoler og gir stolene karakterer basert på en poengskala. Det blir derfor feil å hevde at ICRT har fastsatt sikkerhetskrav i markedet. Akta Graco-stolene er heller ikke testet i forhold til alle de parametere som ICRT-testene inneholder. ICRTs test av bilbarnestoler offentliggjort våren 2005 viser for øvrig at Acta Gracos stoler kom på nest siste og femte siste plass av 22 testede stoler.

HTS BeSafe AS har lagt ned slik

PÅSTAND
Stera Produkter AS' bruk av uttrykket «XTP ExTreme Protection» i annonsene fremlagt i bilag 1 og 2, er i strid med markedsføringsloven § 2 og § 3, jf § 1.

Stera Produkter AS' bruk av uttrykket «... den første som klarer markedets strengeste sikkerhetskrav» i annonsene fremlagt i bilag 1, er i strid med markedsføringsloven § 2 og § 3, jf § 1.

Stera Produkter AS' bruk av uttrykket «XTP betyr at bilbarnestolen er testet opp mot markedets strengeste sikkerhetskrav (ICRT og EuroNCAP)» i annonsene fremlagt i bilag 1 og 2, er i strid med markedsføringsloven § 2 og § 3, jf § 1

3

Innklagede, Stera Produkter AS, har i det vesentlige gjort gjeldende:

Ved rettmessigheten av bruken av de benyttede uttrykkene er det vesentlig å ta hensyn til ordenes opprinnelse og bruk i bransjen. Det semantiske innholdet og dets forhold til de faktiske omstendighetene må tillegges stor vekt.

Stera «Protection» betyr sikkerhet eller beskyttelse, og bruken av dette representerer ingen villedning. Hva angår benevnelsen «ExTreme», er begrepet ekstremtester innen bransjen en godtatt betegnelse for den type tester det her dreier seg om.

Så vidt Stera Produkter AS kjenner til, finnes det ikke noen form for kollisjonstester som stiller strengere testforutsetninger enn de metodene anvist av ICRT og EuroNCAP for henholdsvis frontal- og sidekollisjonstester. Akta Graco er testet opp mot de normer som er oppstilt av de navngitte organisasjonene og har ved testing oppfylt kravene.

Akta Graco var den første som har klart disse kravene, og annonseteksten er følgelig dekkende også på dette punktet.

Stera Produkter AS bestrider at annonsene gir noe annet inntrykk enn dets semantiske innhold og at de inneholder noen sammenligning med andre tilsvarende produkter. Annonsene viser på en korrekt måte til de testnormer som er brukt for det aktuelle produktet. Stera Produkter AS' syn er at hensikten med å inkludere ICRTs testkrav er å sikre at de bilbarnestoler som selges, ikke bare oppfyller de kravene som fremkommer av ECE-normen, men også høyere krav, og dermed gir bedre beskyttelse enn stoler som bare oppfyller de kravene som følger av ECE-normen.

Stera Produkter AS bekrefter at teksten «strengeste sikkerhetskrav (ICRT og EuroNCAP)» skal forstås som angitt i klagen. Stera Produkter AS kjenner ikke til at det finnes strengere allmenngodtatte testnormer enn de nevnte. Det er riktig at EuroNCAP ikke utfører egne tester, men dette er heller ikke påstått fra Stera Produkter AS' side. Teksten må oppfattes slik at den viser til de sikkerhetskravene som ICRT og EuroNCAP har definert.

Stera Produkter AS har lagt ned slik

PÅSTAND:
Klagers påstander tas ikke til følge

Næringslivets Konkurranseutvalg uttaler

Næringslivets Konkurranseutvalg finner det innledningsvis hensiktsmessig å gjengi teksten i den ene av de to annonsene som er innklaget til utvalget. Den ene annonsen var inntatt i Barn og Foreldre nr 12 i 2004 (i HTS BeSafe AS' påstand benevnt som bilag 1), og inneholdt alle de elementer som omfattes av klagen. Denne annonsen lød:

«Den behagelige reisen

Kjør sikkert i julen!

Alle våre produkter for barns sikkerhet i bil finnes nå til kampanjepris hos din faghandel. Vi har til og med kampanjepris på vår nye XTP stol – den første som klarer markedets strengeste sikkerhetskrav.

XTP

ExTreme

Protection

Virkeligheten er tøffere enn testene – standardkravet (R44-03) tilsvarer ikke dagens harde bilkonstruksjoner.

XTP betyr at bilbarnestolen er testet opp mot markedets Strengeste sikkerhetskrav (ICRT og EuroNCAP)

Alle XTP-merkede stoler har også en sidekollisjonsbeskyttelse som vesentlig øker sikkerheten ved en sidekollisjon.»

HTS BeSafe AS har for det første lagt ned påstand om at Stera Produkter AS' bruk av uttrykket «XTP ExTreme Protection» i annonsene fremlagt i bilag 1 og 2, er i strid med markedsføringsloven § 2 og § 3, jf § 1.

Bruken av «XTP ExTreme Protection» kan etter sitt innhold isolert sett gi inntrykk av at man her har å gjøre med et produkt som representerer en helt ekstraordinær beskyttelse. Konkurranseutvalget oppfatter imidlertid bruken av «XTP ExTreme Protection» i markedsføringen av bilbarnestolen først og fremst som en betegnelse eller et navn på produktet, og i en slik sammenheng kan utvalget ikke se at bruken rammes av markedsføringsloven § 1, § 2 eller § 3.

Derimot finner utvalget at den del av annonsen hvor det vises til at Akta Graco var den «første som klarer markedets strengeste sikkerhetskrav» og at «bilbarnestolen er testet opp mot markedets strengeste sikkerhetskrav (ICRT og EuroNCAP)» er i strid med markedsføringsloven § 2 og § 3.

Annonsen gir inntrykk av at det er ulike sikkerhetskrav som stilles til barnebilstoler, og at Akta Graco har oppfylt de strengeste krav, og som etter annonseteksten er ICRTs og EuroNCAPs krav.

Utvalget bemerker at henvisning til tester ofte gir preg av særlig troverdighet, og det stilles derfor særlige krav når slike gjengis i reklamen, se Løken og Grimstad: Markedsføringsloven 7 utg (2002) side 61. Slik saken er opplyst for utvalget, er det uklart hva som eventuelt kan betegnes som «de strengeste krav» til bilbarnestoler». De eneste formaliserte og autoriserte krav som stilles til bilbarnestoler i Norge, er de krav som følger av kjøretøyforskriften kapittel 43 om barnesikringsutstyr. Generelt går kravene ut på at barnesikringsutstyr som selges skal være godkjent og merket i henhold til ECE-reg nr 44.02 eller 44.03, eller direktiv 77/541/EØF med senere endringer. Utvalget legger til grunn at Stera Produkter AS' stol tilfredsstiller disse krav.

Annonsen er imidlertid ment å vise at stolen oppfyller krav ut over dette, nemlig de krav som er satt av ICRT (International Consumer Research & Testing) eller EuroNCAP tester av bilbarnestoler. Stera Produkter AS har ikke sannsynliggjort at disse organisasjonene opererer med de strengeste tester eller oppstiller normer for tester som kan betegnes som markedets strengeste, eller at de stiller særskilte sikkerhetskrav til bilbarnestoler overhodet. Etter det utvalget forstår, har ICRT utarbeidet standard for testing av bilbarnestoler der stolene gis poeng ut fra en hel rekke kriterier. EuroNCAP er etter det som er opplyst en organisasjon som utfører sikkerhetstester av biler. Organisasjonen foretar ikke tester av bilbarnestoler.

Etter utvalgets oppfatning er det således villedende når det i annonsen vises til at Akta Graco var den «første som klarer markedets strengeste sikkerhetskrav» og at «bilbarnestolen er testet opp mot markedets strengeste sikkerhetskrav (ICRT og EuroNCAP)». Annonsen gir på disse punkter heller ikke en tilstrekkelig eller forsvarlig veiledning med hensyn til de sikkerhetskrav det vises til. Forholdet rammes av markedsføringsloven § 2 og § 3.

Utvalget finner etter omstendighetene at markedsføringen ikke var av en slik karakter at den også rammes av markedsføringsloven § 1.

Utvalgets uttalelse er enstemmig